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' GENERAL COUNSEL, BEPARTMENT OF THE ARMY
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This is in response to your letter of April 28,
1970 requesting a reexamination of the view expressed
in our wmemorandum of Novemher 14, 19€é9 that the Posse
Comitatus Act (18 U.S.C. 1385) appears to prohibit the
use of the Army or Air Force to protect foreign embassies
in the Unitec States.

As you noted in your letter, that memorandum was
hast ily written under the press of circumstances and
appears inconsistent with views expressed by this Office
in October 1967. Moreover, a later studyly this Office
in March 1970, a copy of which is attached, reached the
general conclusion theat there is inherent authority for
the President v use troops when necessary to perform
federal functions sad that the Posse Comitatus Act Is
not applicable to such use of troops. On reexamination,
we conclude that the President has inherent authority to
use troops when necessary to perform federal functions;
that the protection of foreign embassies is a federal
function; and that the Posse Comitatus Act is not applic-
able t the use of troops in this context.
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As noted in our October 1967 Memorandum and in the
attached study, Presidents have long meintained that the
obligation to "take care that the laws be faithfully
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executec¢" (Const. Art. II, seéc. 3), together with the
natural right of the sovereign to protect itself, gives
rise to inherent authority to use troops when this be-
comes necessary to protect the federal government, its
functions and its property. This inherent authority has
been maintained independent of any statutes expressly pro-
viding for use of troops in specific circumstances.

The Supreme Court has recognized this inherent
authority as & natural snd necessary attribute of sover-
eignty. The wost forceful language to this effect is
found in In re Neagle, 135 U.S5. 1, €5 (1890), and 1n xe
Debs, 158 U.5. 564, 581-582 (1895), and is quoted in the
October 1967 Mamaxaadum and in the attached gtudy. It
~is noteworthy that both were decided after the 1878 enact-
ment of the Posse Comitatus Act. :

[() I1. safeguarding Embassies ~--
wﬂ@? Federal Function
In our October 1967 Meworandum the inherent authority
to use troops was discussed in the context of protecting
faderal property and federal operations. However, it is
our view that this asuthority extends to the protection of
foreign embassies in the United States as well.

The conduct of foreign affairs is a uniquely federal
responsibility under the Constitution and the federal
government hes all the powers necessary to discharge that
responsibility. United States v. Curtigs-Wright Export
Cor TP 299 U.s5. 304 (1936). Internatimnal practice in the
conduct of foreign affairs includes the exchange of ‘
ambassadors and other diplomstic representatives and hest
countries have an obligation to protect such representatives.
Congress has affirmed this obligation both with respect to
the person of diplomatic representatives (18 U.S.C. 112) and
with respect to their property and functions (D.C. Code
§§ 22-1115, 1116). As your letter notes, efforts are now
underway to expand regular protection for fareign embassies
through the use ef federal, rather than D.C. police officers.




Given the clear federal responsibility to protect
foreign embassies it seems clear that such protection is
a federal funmction. If troops may be used when necessary
to carry out and protect fedexal functions -- and we have
concluded that they may -- then troops may be used to
protect foreign embassies.

The reference to use of troops "when necessary' should
be emphasized. As noted below, the inheremt authority to
use troops should not be exercised to perform routine and
normal police functions such as protection against burglary. .
The authority should be exercised only in the extracxdinary
circumstances where normal measures are insufficient to
carry out the federal function of protecting foreign em-~
bassies in this cauntry.

\ij I1I. Posse Comitatus Act

There :emains the question whether the authority
c¢iscussed gbove is in any way limited by the requiremants
of the Posse Comitatus Act. |

As discussed in our October 1967 Memorandum and the
attached study, the Pogse Comitatus Act was enacted in
response to a specific situation -~ the use of troops,
upon call of United States Marshals, to perf@rm regular
police duties. It was premature use of troops on coumand
of minor officials to perform law enforcement functions
that the Act was intended to prohibit. There is fairly
clear indicstion in the debates (7 Cong. Rec. 3618, 3727,
3846-49, 4240) thaet the provision was not intended to ‘
limit the President's authority to use t¥oops in circum-
stances where this was necessary to carry out or protect
the performance of federal functions.

In light of the hisﬁéxy of the Act and its purpose

 as indicated by the congressional debates, it ls our view

that the Posse Comltatus Act is not applicable to
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situations in which the President deems it necessary to
call upon troops to carry out a federal fumction and
this would include the use of troops to protect foreign
embassies in the United States when circumstances
indicate that more than routine police services are
necessary. ‘ ' o

William H. Rehnquist
Assistant Attorney General
Office of Legal Counsel





